pentru olimpiada de servicii, elevele de la Economic au trebuit sa se pregateasca la patru sau cinci obiecte, din toti anii de studiu parcursi. "Mi s-a parut insa mai greu sa ajung la faza nationala, decit sa obtin un loc acolo", spune Veronica Cotea, cea care a obtinut premiul III.
Colegiul Economic "Mihail Kogalniceanu" Focsani are cu ce sa se mindreasca. Performantele obtinute de elevele liceului la olimpiada de servicii sint mai mult decit graitoare: premiul II - Georgiana Onea, premiul III - Veronica Cotea, mentiune Daniela Gatin, mentiune speciala - Mihaela Bivolaru, in anul III profesionala. Desi au participat pentru prima data la o olimpiada nationala, elevele de la Colegiul Economic s-au urcat pe primele locuri in clasament. Mai mult de atit, olimpicele premiante au obtinut si posibilitatea intrarii la facultate fara admitere, fiind la ora actuala in clasa a XII-a.
Fetele sint constiente de valoarea lor si nu se sfiesc sa vorbeasca despre rezultatele obtinute. Doar au muncit pentru asta, si inca din greu. Cu toate ca au obtinut niste locuri mai mult decit onorabile la olimpiada, stiu ca pot si mai mult, ca pot sa tinteasca mai sus. "Este prima data cind particip la faza nationala. De cind am plecat aveam ideea sa iau un loc pentru ca sa intru la facultate, insa nu ma asteptam chiar sa iau. Nu mi s-a parut greu, dar nu strica mai multa atentie", ne-a spus Georgiana Onea, eleva in clasa a XII-a F, profil administrativ, desi a cistigat premiul II la olimpiada interdisciplinara de servicii
, care a avut loc la Vilcea.
Veronica Cotea, pe de alta parte, spune ca pe plan local, concurenta a fost mult mai grea. Poate si din cauza ca a luptat contra propriilor colege. "Anul trecut am fost faza judeteana, dar nu am trecut mai departe. Anul acesta am luat premiul III la nationala. Mi s-a parut insa mai greu sa ajung la faza nationala, decit sa obtin un loc acolo. Voi da la ASE Bucuresti si, datorita acestui rezultat, voi intra, bineinteles, fara examen", ne-a spus Veronica Cotea, eleva in clasa a XII-a C, la profilul economic.
Pentru Daniela, experienta este mult mai importanta, deocamdata, pentru ca are tot timpul sa ajunga din urma performanta colegelor mai mari. Desi a fost un concurs foarte greu, fetele au fost incintate de noile locuri pe care le-au vizitat si de oamenii pe care i-au intilnit. "Nu a fost asa de greu pe cit ma asteptam. A fost ceva special, timpul petrecut acolo, oamenii noi, locurile noi pe care le-am cunoscut... Sper ca in anii urmatori sa obtin mai mult decit o mentiune", ne-a spus si Daniela Gatin, eleva in clasa a X-a C.
Mihaela Bivolaru, in ultimul an la profesionala, este putin mai tacuta. Ce ar putea spune, decit ca ar fi putut mai mult decit o mentiune speciala? Munca ei este insa la fel de apreciata in liceu.
Performanta, inainte de toate
Performanta a fost pusa de la inceput pe primul loc de toate cele patru eleve, dar mai ales de Veronica Cotea si Georgiana Onea, tocmai si datorita mizei - intrarea la o facultate de profil. "Emotiile au fost multe si gindul ca sint unii mai bine pregatiti care sa ti-o ia inainte", ne-au spus, in cor, Veronica si Georgiana. Efortul celor doua eleve din clasa a XII-a, cit si a celorlalte, este cu atit mai laudabil cu cit olimpiada prin care au trecut este una cu totul diferita. Fiind o concurs interdisciplinar, participantii au fost nevoiti sa invete la 4 - 5 obiecte in acelasi timp, in functie de anul de studiu si de profil. Munca a fost atit de imensa, incit in unele momente fetele s-au gindit ca ar fi fost mult mai usor sa dea un examen. "Nu a trebui sa invatam doar materia din anul respectiv, ci si din anii anteriori. Am avut cite trei manuale la fiecare materie si am ajuns la concluzia ca era mai bine sa dau admitere", ne-a spus Veronica Cotea, eleva in clasa a XII-a, la profilul economic. In plus, olimpicele au trecut si printr-o proba practica, ce presupunea rezolvarea unor probleme mai complexe, direct pe calculator. Fetele sint mindre ca, desi au avut ceva emotii, tocmai la aceasta proba s-au descurcat mai bine. "Sint niste fete exceptionale, care au muncit foarte mult. Meritul este al lor, pentru ca au reusit, cu tenacitate, sa ajunga la o asemenea performanta. Vor fi niste studente valoroase", ne-a spus profesoara Veronica Rusu, una dintre profesoarele care s-au ocupat de cele doua eleve premiante.
Colegiul Economic "alimenteaza" facultatile de profil
In fiecare an, renumitul colegiu focsanean trimite cite unul sau doi elevi la facultate, pe baza performantelor de la olimpiada. "Colegiul Economic are un nume si un renume in Vrancea. Este cam a treia optiune a elevilor si a parintilor intre liceele de cultura generala si prima in cazul celor care pregatesc intr-o meserie. Si pentru a avea un renume si la nivel national ne trebuie asemenea rezultate. In Romania sint cam 23 - 30 de licee economice, iar cind elevii se intilnesc la fazele nationale ale olimpiadelor, intotdeauna ne clasam pe primele trei locuri. Aproape in fiecare an avem unul sau doi elevi care intra la facultate fara admitere. Sintem mindri de asemenea rezultate", ne-a spus Radu Stefan, directorul Colegiului Economic "Mihail Kogalniceanu". Conducerea liceului apreciaza ca, pe an ce trece, concursul la care participa elevii este din ce in ce mai complex. Si aceasta datorita faptului ca este cel de-al doilea an in care copiii trebuie sa invete la mai multe discipline, la care se mai adauga si o proba practica. De aceea, rezultatele se datoreaza nu numai muncii depuse de elevi, ci si colectivului de profesori care stiu sa le puna valoarea in evidenta. "Elevi buni sint peste tot, dar a-i aduce la acest nivel de pregatire este meritul profesorilor", este de parere directorul Radu Stefan. Profesorii care au muncit pentru a-i pregati pe olimpici sint Sonica Darmanescu, Veronica Rusu, Mioara Botezatu, Mihaiela Avram, Valeria Scarlat, Mihaela Fistoc, precum si Corina Visan si Voicuta Pircalabu, care au pregatit elevii de la profesionala.
-
Poza a fost preluata de aici
Poza a fost preluata de aici
Articolul a fost preluat de aici: Ziarul de Iasi
(Camelia STANILA)
Data publicarii: 30/04/2004